top of page
NordenMapNight1600v3.jpg
Skribentens bildNorden 7:14

LJUNGSKILE: Nordisk Bönekonferens 2-4 jan 2025

Uppdaterat: för 7 dagar sedan

Ljungskile

TILLBAKA TILL JERUSALEM! Nordens plats i Guds frälsningsplan


 "Se, Herren förkunnar till jordens ände: Säg till dottern Sion: Se, din frälsning kommer! Se, han har med sig sin lön, hans segerbyte går framför honom." Jes 62:11


Evangeliet kom från början från Jerusalem och spred sig så småningom upp över Europa ända till Norden. Mängder av profeter har i decennier talat om en mäktig väckelse i Nordens korsmärkta länder som kommer att sprida sig ner över Europa tillbaka till Jerusalem. Herren kallar oss nu att hålla ut i enträgen bön dag och natt till dess Guds vilja sker.


"Skulle då inte Gud skaffa rätt åt sina utvalda, som ropar till honom dag och natt, då han ju lyssnar tåligt till dem? Jag säger er: Han kommer snart att skaffa dem rätt." Luk 18:7-8


Den 13 augusti 1727 föll Guds Ande över en grupp troende i Herrnhut i Tyskland och man började be oavbrutet dag och natt i över 100 år. Gud talade till dem från 3 Mos 6:13: "Elden skall alltid hållas brinnande på altaret. Den får inte slockna." Inom 25 år hade dessa bedjare utan tillgång till moderna kommunikationsmedel nått alla kontinenter i världen med evangeliet. Vi ber att detta ska ske igen!


"Herre, låt ditt verk få liv igen i våra dagar, låt det bli känt i vår tid. I din vrede må du tänka på att förbarma dig." Hab 3:1


Vi hälsar bedjare från bönerörelser i Norden och Europa välkomna till denna bönekonferens. Det är Herren själv som genom ett direkt tilltal har tagit initiativet till konferensen och vi ser fram emot att Han kommer att göra mäktiga saker ibland oss och besvara våra böner. Tiden är inne för genombrott!


Böneledare kommer från olika bönenätverk i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Storbritannien, Tyskland, Holland, Slovakien och USA medverkar i konferensen.


Kjell Sjöberg skrev 1986:


”[Herren säger:] ’Jag har en plan för Norden därför är det viktigt att förebedjarna från Norden möter varandra. Min härlighet skall explodera i Norden … Nordens kristna har viktiga saker att ge till varandra för att komma till en gemensam mognad. … Norden skall tillhöra mig och därifrån vill jag börja mitt befrielseverk … De korsmärkta länderna tillhör mig.’ …


”Vi förstärker enheten i Norden genom varje person som säger ja till en gudomlig kallelse som gäller Norden …”


”Vi vill stå inför Herren för Jesu herravälde över Norden, och vi vill knyta samman Norden med Israel, och vi vill också inta den positionen där Norden kan bli en bas för vad Herren skall göra på den europeiska kontinenten.”

Kjell Sjöberg, Guds rikes plan för Nordens länder (1986), sid. 5, 24, 31.



VISION

Se nedanstående video som bakgrund till konferensen!





Historien om Herrnhut


"År 1722 startade en rörelse i den lilla byn Herrnhut i Tyskland som kom att bli mycket inflytelserik (Herrnhut betyder ”under Herrens beskydd” eller ”på vakt för Herren”). Denna rörelse uppstod på två olika håll och sammanstrålade till en koloni i Herrnhut. Den förste var en ung adelsman vid namn greve Nicolaus Ludwig von Zinzendorf som föddes år 1700 och dog 1760. Denne påstods vara en man som brann av innerlig kärlek till sin Herre och ville tjäna hans rike på jorden. Det var denna person som ägde Herrnhut. När han var omkring tjugo år, kom en grupp dit som leddes av en timmerman som hette Christian David som lämnat Böhmen och sökte en fristad för sig själv och sina trosbröder. De hade lämnat sina gårdar och som utfattiga flyktingar tog de sig till Zinzendorfs gods. Orsaken till att de lämnade Böhmen var en katolsk förföljelse i Böhmen.


Denne Zinzendorf ville samla nybyggare till det lilla samhället och han ville att de skulle vara ”Jesusälskande själar”. Däremot blev det till en början svårt att dra åt samma håll därför att dessa människor från Böhmen och Mähren tänkte olika.


Den 12 maj år 1727 ägde en viktig samling rum i Herrnhut. Zinzendorf hade samlat människor runt omkring samhället för att dela sina tankar om kristen gemenskap, efter att han själv hade läst en bok som beskrev hur de första lärjungarna levde.


Mötet i Herrnhut slutade med att folket i staden i inte bara skakade hand, utan att de fick en stark kärlek till varandra. Det berättas att atmosfären i byn helt hade förändrats och de beskrev det som att de hade vaknat upp från en dålig dröm; nu såg de på varandra på ett nytt sätt. Zinzdendorf pratade om broderlig enhet, vilket då betydde att man skulle förlåta saker som fanns emellan människor. Zinzendorf hade en längtan att få leva tillsammans med bröderna och han var den förste som ville skriva på sitt namn på ett kontrakt om en överenskommelse som visade att man menade allvar med ”överlåtenheten” till bygden och till Kristus.


I mitten av juni kunde man se en skillnad i byn. Människor som innan hade hållit sig för sig själva möttes nu istället till bön och lovsång under kvällar och även tidiga morgnar.

Den 13:e augusti 1727 var en dag när människor skulle söka Gud tillsammans. Det kom människor från olika byar och när människor var på väg till den lilla byn fick de syndanöd och började be varandra om förlåtelse. Det beskrivs att mötet var som en storm, där kärleken och heligheten från Gud rörde dem som en elektrisk och varm ström.


”Those who previously could not tolerate one another now stood in the graveyard in front of the church and embraced, swearing promises of true friendship, and so the whole congregation came back to Herrnhut as newborn children”.


Startdagen

Grunderna i de andliga disciplinerna som fanns i Herrnhut inkluderade både bön, lovsång och bibelläsning. Två veckor efter mötet i augusti 1727, samlades 24 män och 24 kvinnor som bestämde sig att täcka varje timma på dagen och timma på natten i bön. De bestämde ett datum att starta, men inte ett datum när de skulle sluta att be. Det som de inte visste den dagen var att detta bönemöte skulle hålla på i 100 år, oavbrutet.


Bönenätter

En annan bönepraktik som fanns hos herrnhutarna var deras bönenätter. Där fanns grupper som var uppe om nätterna för att be. Syftet med detta var enligt Christian David att under nätterna var den naturliga människan trött och seg, medan den onde alltid var aktiv. Guds folk var därför kallat till att alltid vaka och be.


Kvällsmöte

Varje vecka möttes de till kvällsmöten för att uppmuntra varandra och dela med sig av vad som hänt när de bett. De delade också olika böneämnen som de skulle fortsätta be för.


Lovsången

Om bönen var själva hjärtat som slog för livet i den lilla byn Herrnhut menade Anderson att lovsången var andningen som höll livet levande. Varje morgon när solen gick upp samlades människor för att sjunga tillsammans. Senare under dagen, kl 08.00 på morgonen och 20.00 på kvällen samlades människor i de olika stugorna för att lovsjunga Gud, be tillsammans och även läsa Guds ord.


Deras betoning i musiken var att lyfta upp lammet (en beskrivning för Kristus) . Zinzendorf själv skrev flera olika hymner och han utmanade många andra i byn att själva göra detta. De började alltid sjunga sånger som var ”färdiga” sånger som sedan mynnades ut i spontana sånger till Gud. Flera av dem blev personliga sånger till Jesus."


Utdrag från: Ora et labora - En studie av holistisk spritualitet i herrnhutisk tradition, KM2551 Kandidatuppsats Christian Samuelsson Examinator: Mikael Hallenius Handledare: Roland Spjuth, sid. 8-9, 11-12.


 

STÖD KONFERENSEN!


Vi tar ingen konferensavgift för att delta i konferensen utan förtröstar på att Herren kommer att förse med vad som behövs till alla utgifter genom frivilliga gåvor. Om du vill vara med och bidra till att täcka utgifterna för denna konferens kan du ge en gåva via länken nedan. Skriv "Ljungskile" på inbetalningen!


Stort tack och Gud välsigne dig!


 

PRAKTISK INFO

Ljungskile ligger 65 km norr om Göteborg utmed europaväg E6 som länkar samman Danmark, Sverige och Norge. Via Landvetters flygplats, olika färjor till Göteborgs hamn, samt goda buss och tågförbindelser till Ljungskile är det lätt att komma till konferensen från hela Norden och Europa.


Plats: Hällebergskyrkan, Skälläckerödsvägen 6, 45932 Ljungskile


Förbindelser:

Landvetter Flygplats: Flygbuss till Göteborgs Central/Nils Ericson terminalen

Från Göteborgs Central/Nils Ericson terminalen:

Buss: Linje 810 mot Uddevalla eller Linje 841 mot Lysekil via Torp terminalen 

Tåg: Västtåg 3734 mot Uddevalla, Strömstad


Tider:

Torsd 2 jan: Öppningsmöte kl 19:00

Fred och lörd 3 och 4 jan:

Session 1: 08:30-10:30

Session 2: 11:00-13:00

Lunchservering i kyrkan: Enkel lunch för 40 SEK OBS! Anmälan nödvändig till Sven-Erik Berg svenerikberg61@gmail.com  +46 761-066103

Session 3: 14:00-16:00

Middag på valfritt matställe

Session 4: 19:00


Matställen:

Boka middagarna genom Sven-Erik Berg svenerikberg61@gmail.com +46 761-066103

Bella Mare +46 522-29545

Laxbutiken +46 522 - 20810

Mat, vin och vänner +46 522-109 09

Marinella Pizzeria +46 522-219 25


Logi:

Ljungskile Turisthotell (Nära Hällebergskyrkan) Boka genom Sven-Erik Berg svenerikberg61@gmail.com  +46 761-066103

Åh Stiftsgård +46 522-250 56 (Även flerbäddslogi och ungdomsrabatt!)

Dagsholms Hotell, Färgelanda +46 73 5514450, +46 76 1066103

Vi rekommenderar Åh Stiftsgård till alla som kommer med bil. Där finns även enklare logi och rabatt för ungdomar.


Övriga praktiska frågor:

Kontakta Sven-Erik Berg svenerikberg61@gmail.com  +46 761-066103



1 515 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page