top of page
NordenMapNight1600v3.jpg
  • Skribentens bildJohannes Enarson

Beväpnad polis beslagtar boken "Det här är en svensk tiger"


Illustrativt foto: TT / SVT, Bokomslag: Aronflam.com
Illustrativt foto: TT / SVT, Bokomslag: Aronflam.com

Utan rättegång stormade den 11 juni 2020 beväpnade poliser med skyddsvästar bokförlaget Zamizdat och konfiskerade 1,5 ton av Aron Flams böcker som kritiserar Sveriges politiska historia och tystnadskultur. Historien om boken "Det här är en svensk tiger” har nu uppmärksammats internationellt i Jerusalem Post. Svepskälet för aktionen är att omslagets satir av svensk statspropaganda har kränkt upphovsrätten till Bertil Almqvists konstverk. Dock avled Almqvist 1972 och det är Beredskapsmuséet i Djuramossa som känner sig särskilt kränkt i konstnärens (och kanske hela landets) namn.

Med avsevärd forskning har författaren Aron Flam kartlagt flera av Sveriges moderna synder och den tystnadskultur som skammen lett till. Själv tror jag att Sveriges agerande under Andra världskriget lärde det svenska samhället att om man bara "tiger", agerar fegt till egen fördel och undviker konflikt, går allt bra – man kan t.o.m. framstå som duktig och god. Detta arv har stadigt växt till att bli ett kulturellt tystnads- och p.k.-samhälle utan like i västvärlden.

Enligt Flam går Sverige med en obestämd känsla av skam som man överkompenserar med att ständigt hävda sin egen godhet. Medan han själv inte är religiös håller han med kyrkan att det är först när man bekänner sin skuld, synd och skam som man faktiskt har möjlighet att bli fri från den och ta itu med samtiden. Det kan man bara göra om man vet vad som hände och kan sätta ord på det. Den möjligheten har svenskarna berövats.

Aron Flam utrycker sig ibland med grov vulgaritet och gudlöshet på ett sätt som troende inte kan acceptera. Men han är samtidigt en röst som Gud verkar använda i Sverige där tystnadskulturen dominerar. För mig blev detta nästan overkligt starkt när Aron Flam och Henrik Jönsson satt ner för att samtala “från andra sidan Almedalen” förra sommaren. Två icke-religiösa sekulära män, en svensk jude och en svensk med kyrkans män i släkten, diskuterade Sveriges synd, hur den kan sonas eller om vi är på väg mot totalt haveri.


Det är svårt att begripa i dagens emaskulerade Sverige att polisen verkligen bröt sig in hos Zamizdat och beslagtog boken. Det verkar lika svårt att peka ut någon mer än ett museum och en tvist om upphovsrätt som ansvarig för händelsen. Samtidigt är tillfälligheterna alltför slående för att inte se den större ideologiska kampen. Från ett andligt perspektiv märker man att attacker på sverigebilden är ett hot mot hela den internationella “progressiva” rörelsen, eftersom Sverige ofta ska spela rollen som politisk skyltdocka.

Aron Flam kan nästan kallas för svensk dissident som blivit mycket obekväm för landets makthavare och intelligentia. Han är jude och är en för känd kulturprofil för att enkelt smutskasta eller ignorera med vanlig tystnadsbehandling. Boken är hans livsverk och Flams budskap går hårt fram mot sverigebilden, socialismen, Olof Palme, PLO, totalitära tendenser, svensk tystnadskultur mm. Ironiskt nog är förlagets namn “Zamizdat” en rysk term för hemlig produktion av litteratur som staten bannlyst, speciellt i f d kommunistiska Östeuropa.

Jag köpte e-boken "Det här är en svensk tiger" för att stötta Aron Flam och protestera mot den svenska tystnadskulturen. Mest av allt gjorde jag det för att ta reda på mer om vad som egentligen har hänt med Sverige.


Den som vill skaffa boken kanske får skynda medan den fortfarande finns tillgänglig digitalt på nätet.

Johannes Enarson


__

Läs mer om händelsen i nyheterna:
4 032 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 comentario


Elsi Rosenberg
02 jul 2020

Vilken tragedi för Aron Flam hela hans livsverk och ekonomiska förlust. Bara för att han säger sanningen . Sanningen gör oss fria säger Herren . Har beslutat att börja be och välsigna honom.

Me gusta
bottom of page